Gældsbrev

Opret et gældsbrev og undgå unødig tvivl og misforståelser

Brug gældsbrevet til at låne penge af venner eller familiemedlemmer med fordelagtige vilkår.

Hvad er et gældsbrev?

Et gældsbrev er et skriftligt bevis på, at der er indgået en aftale imellem en långiver og en låntager. Når der lånes et større beløb imellem to personer, er det en klar fordel at lave et gældsbrev. Et gældsbrev sikrer, at der ikke opstår nogle misforståelser imellem långiver og låntager.

Det er et skriftligt løfte om at betale et bestemt beløb tilbage til en bestemt person. Oftest anvendes gældsbreve mellem venner og familiemedlemmer.

Det træder i kraft, så snart det er underskrevet af begge parter, og det er vigtigt at understrege, at selvom det oftest oprettes mellem venner og familiemedlemmer – og ikke lyder så formelt som et banklån – så er et gældsbrev stadig et juridisk bindende dokument. 

Fordele og ulemper ved et gældsbrev

Betingelserne for lånet i et gældsbrev er ganske fordelagtige, da lånet kan gives uden renter og afdrag. Det er en billig måde at låne penge på, hvis du sætter det op imod et banklån eller en kassekredit. 

Der er heller ingen skatter, gebyrer og afgifter forbundet med denne låntype. Du kan som udgangspunkt låne så mange penge, du vil. Her ville bankerne og pengeinstitutterne have nogle andre rammer for, hvor meget de vil låne dig.

Et gældsbrev i den private sfære går også under navnet familielån og er typisk af typen anfordringslån.

Ulempen i dette er, at det rent praktisk betyder, at långiver kan kræve lånet indfriet på et hvilket som helst tidspunkt. 

I tilfælde af at långiver skulle gå bort, skal lånet med samme tilbagebetales til boet. Her kan du som låntager blive gevaldigt økonomisk udfordret. Det er derfor en god idé, at du som låntager bliver skrevet ind i långivers testamente med det eksakte beløb, som låntageres har fået.  

Slutteligt kan et gældsbrev betyde, at dit privatliv begrænses. At låne penge af venner eller familiemedlemmer er mere personligt og nært end lån af penge i banken. Hvis du ender i en tvist i forbindelse med gældsbrevet, så kan det også påvirke jeres relation i negativ forstand. Derfor er det vigtigt, at du kortlægger tydelige og klare betingelser i gældsbrevet, så eventuelle konflikter og tvister imellem dig og långiver/låntager håndteres på bedst mulig vis.

Vi gør det hele for dig

1.495 kr inkl. moms
  • Helhedsbaseret rådgivning af specialiseret jurist
  • Jurist udarbejder dokument
  • Rådgivningsforskning
  • 12 måneders gratis rettelser
Skal vi hjælpe dig med et gældsbrev?

Hvorfor skal jeg lave et gældsbrev?

Helt fundamentalt skal et gældsbrev sikre faste rammer for lånet, som er i både låntager og långivers interesse. Gældsbrevet vil indeholde de vilkår, der er nødvendige og væsentlige for begge parter, så du undgår eventuelle komplikationer og konflikter omkring lånet.  

Så det er faktisk sådan, at hvis du ikke betaler de penge, du har lånt, så kan den person, du har lånt dem af, køre en sag mod dig i retten. Derfor understreger vi vigtigheden af et stærkt tillidsbånd imellem låntager og långiver, og at du som låntager er fuldstændig indordnet, forpligtet og afklaret med at tilbagebetale lånet.  

Et gældsbrev kan indeholde følgende:

  • Oplysninger om långiver og låntager
  • Størrelsen på lånet
  • Hvorvidt der skal betales renter af lånet
  • Tilbagebetalingstidspunkt
  • Hvad sker der, hvis låneaftalen ikke overholdes
  •  
Skal vi hjælpe dig med et gældsbrev?