Gavebrev

Har du brug for at få oprettet et gavebrev?

Hvad er et gavebrev?

Hvis du ønsker at give en stor gave, hvor værdien overstiger hvad man plejer at give til jul eller fødselsdage, bør du oprette et gavebrev. Et gavebrev er skriftlig dokumentation for, at der er givet en større gave end normalt. I gavebrevet kan der redegøres for, hvem der skal betale gaveafgiften.

Gavebrevet kan laves I følgende tilfælde:

  • Gavebreve anvendes når der skal gives en større gave
  • Gavebrevet kan gives til f.eks. bryllup, konfirmation, runde fødselsdage eller lignende
  • Gavebrevet sikrer, at der ikke bliver tvivl om hvorvidt gaven er et lån eller et salg mod betaling

Ved gavebreve er det vigtigt at være opmærksom på gaveafgiften. Imellem ægtefæller betales der ikke gaveafgift, men imellem alle andre relationer betales der gaveafgift, som fastsættes ud fra gavens størrelse, samt hvem gaven gives til.

Læs også om gældsbrev, som er en fordel at have i tilfælde af, at der lånes et større beløb mellem to personer.

Vi gør det hele for dig

1.495 kr inkl. moms
  • Helhedsbaseret rådgivning af specialiseret jurist
  • Jurist udarbejder dokument
  • Rådgivningsforskning
  • 12 måneders gratis rettelser

Ofte stillede spørgsmål

Hos FamilieTestamente koster et gavebrev 1.495 kroner, og her er du sikker på den rette, sikre juridiske rådgivning, da alle jurister er uddannede og specialiserede i familie- og arveret. 

74.100 kroner er det beløb, du frit kan give i gave til et familiemedlem i 2024. Det gælder ikke svigerbørn. Her er beløbet mindre og ligger på 25.900 kroner.

Hvis du giver større gaver end det tilladte, skal det oplyses til SKAT, hvor der skal betales en gaveafgift.

Hvis din gave overstiger 74.100 kroner,  så skal du som hovedregel betale 15% i afgift af det beløb, der overstiger det afgiftsfrie beløb. Giver du 100.000 kroner i gave, skal du eksempelvis betale 3.885 kroner i afgift. 

Der er ingen skattemæssige konsekvenser, når du overfører penge mellem dig og din ægtefælle. Du kan altså give ubegrænsede gaver, men en gave i form af fast ejendom stiller et krav om, at I tinglyser et gavebrev/gaveoverdragelsesaftale i tingbogen.

Du kan som forældrepar give dobbelt op til dit barn, uden at det udløser afgift. Det vil sige, at hver forældre kan give 74.100 kroner, hvilket løber op i afgiftsfrie 148.200 kroner i 2024.

Ja, det kan du godt, men hvis du giver din ejendom væk som gave, så medfører det en omkostningstung gaveafgift i form af differencen mellem den offentlige vurdering og den faktiske værdi af ejendommen. Det er dog muligt at undgå den heftige gaveafgift ved at overdrage ejendommen og udstede et gældsbrev til betaling af købesummen. Du kan herefter hvert år give en gave, der kan anvendes som nedbringelse af gældsbrevet, men det skal ikke skrives ind i gældsbrevet. 

En væsentlig forskel mellem en gave og et arveforskud er, at arveforskuddet skal modregnes i modtagerens arv, mens en gave hverken skal tilbagebetales eller modregnes.

Skal vi hjælpe dig med et gavebrev?