Ring til os mandag til torsdag 09.00 – 16.30 og fredag 09.00 – 16.00 på (+45) 71 99 21 44 eller skriv til os på kontakt@familietestamente.dk

  Ring til os mandag til torsdag 09.00 – 16.30 og fredag 09.00 – 16.00 på (+45) 71 99 21 44 eller skriv til os på kontakt@familietestamente.dk

Din advokat til testamente - Hjælp til testamente hos FamilieTestamente

Afgiftsfrie gaver

Når der udveksles gaver mellem ens nærmeste – udover sædvanlige lejlighedsgaver – skal der i visse tilfælde betales en afgift til staten. Det afhænger af gavens størrelse samt relationen mellem gavegiver og modtageren, om der skal betales en afgift.

Hvor meget må jeg give i 2023, uden at der skal betales afgift?

·         ÆgtefælleIngen begrænsninger
·         Børn, børnebørn, forældre og bedsteforældre 71.500 kr.
·         Ugifte samlevende (boet sammen over 2 år) 71.500 kr.
·         Svigerbørn25.000 kr.

Der skal ikke betales gaveafgift, når der er tale om gaver mellem ægtefæller – uanset gavens værdi. Det er ligeledes muligt at give ovennævnte familiemedlemmer afgiftsfrie gaver, men her vil der være en beløbsgrænse, som angivet ovenfor. Beløbsgrænsen gælder pr. person – dvs. at et forældrepar i 2023 kan give hvert af deres børn 143.000 kr.

Hvis jeg gerne vil give mere i 2023 end beløbsgrænsen nævnt ovenfor?

Hvis man giver en gave, hvis værdi ikke er indenfor ovennævnte årlige beløbsgrænse, skal der betales 15% i gaveafgift af det beløb, der er udover beløbsgrænsen.

Hvis man ønsker at overføre et større beløb på én gang – eksempelvis hvis gavemodtageren skal bruge beløbet til udbetalingen på et hus eller lignende – er det muligt at gøre brug af et familielån. Ved et familielån opretter man et gældsbrev mellem gavegiveren og gavemodtageren. Gavemodtageren skylder så gavegiveren det beløb, der ligger ud over, hvad der afgiftsfrit må gives i gave det år. Gavegiver kan fremadrettet hvert år vælge at nedskrive det skyldige beløb med det årlige afgiftsfrie gavebeløb. Det er vigtigt at beløb, der overføres til modtageren som gave, og beløb, der overføres som lån, holdes adskilt.

Gaver mellem søskende, til en niece eller nevø?

Hvis man ønsker at give gaver til personer, der ikke fremgår af ovenstående liste, er der ikke mulighed for at give afgiftsfrie gaver. Gaven vil derfor – når der ikke er tale om sædvanlige lejlighedsgaver – være skattepligt. Gaven skal således angives på modtagerens selvangivelse, da gaven er indkomstskattepligtig.

Gavebrev

Når du giver større beløb i gave, er det en god ide at oprette et gavebrev. Med et gavebrev har du klar dokumentation for, at der er tale om en gave. Der vil således ikke kunne sås tvivl om, hvorvidt der er tale om et arveforskud (der skal fraregnes i arven) eller tale om et lån (der skal tilbagebetales).

En anden fordel ved at oprette et gavebrev er, at du heri kan bestemme, at gaven skal være modtagerens særeje – og således at det ikke deles i tilfælde af at modtageren bliver skilt fra sin ægtefælle.

Du er altid velkommen til at rette henvendelse til os for at høre yderligere. Kontakt os på 71 99 21 44 eller send en mail til

kontakt@familietestamente.dk.

Af jurist Stine Carøe Ritter