Ring til os mandag til torsdag 09.00 – 16.30 og fredag 09.00 – 16.00 på (+45) 71 99 21 44 eller skriv til os på kontakt@familietestamente.dk

  Ring til os mandag til torsdag 09.00 – 16.30 og fredag 09.00 – 16.00 på (+45) 71 99 21 44 eller skriv til os på kontakt@familietestamente.dk

To kvinder der krammer

Antallet af fremtidsfuldmagter stiger – men det gør afslagene også…

Antallet af personer som opretter en fremtidsfuldmagt, er markant stigende. Siden lovens ikrafttræden i september 2017 til ultimo 2022 er der blevet oprettet omkring 221.000 fremtidsfuldmagter.
Det svarer til, at cirka 4 ud af 100 danskere har taget stilling til, hvem der skal handle på deres vegne, hvis de en dag ikke selv er i stand til det.

Selvom flere og flere danskere har taget muligheden for at oprette fremtidsfuldmagter til sig, så stiger antallet af afviste fremtidsfuldmagter også. I 2022 blev hver tredje fremtidsfuldmagt helt eller delvist afvist ved ønsket om ikraftsættelse. Dette viser tal fra Familieretshuset.

Begrundelsen for afslagene er blandt andet, at fremtidsfuldmagterne indeholder upræcise formuleringer, manglende afgrænsninger eller er i modstrid med, hvad der er hjemmel til i lovgivningen. Dette er fejl, som man kunne have undgået, hvis man havde søgt professionel rådgivning. 

Med en fremtidsfuldmagt opdager man først, om den er korrekt udarbejdet, når den eventuelt skal bruges. Ved aktivering af fremtidsfuldmagten opkræver Familieretshuset et gebyr på kr. 1.080. Hvis det viser sig, at fuldmagten er udarbejdet fejlagtigt, mangelfuldt eller på anden måde misvisende, beholder Familieretshuset gebyret og afviser fuldmagten.

Det kan måske virke som om, man opnår besparelser ved at lave en fremtidsfuldmagt selv, men i virkeligheden løber man en risiko for at tabe kr. 1.080 – og endnu værre, ikke opnå den hjælp, som fuldmagten var beregnet til at sikre.

Der er ikke meget mening ved at udarbejde en fremtidsfuldmagt og betale for, at den bliver tinglyst, for så at nå til den erkendelse, at den ikke kan bruges, hvis behovet pludselig opstår.

FamilieTestamente anbefaler, at man gør brug af sin mulighed for at oprette en fremtidsfuldmagt. På den måde tager man kontrol over sine egne ønsker og skaber en sikkerhed og tryghed for ens nærmeste – men det kræver, at dokumenterne er lavet korrekt.

Af Katrine Lindgaard Pedersen

Kontakt os

Ønsker I at få gratis rådgivning omkring fremtidsfuldmagter eller hjælp til at udarbejde én, så står vi hos FamilieTestamente altid klar til at hjælpe jer.

Du kan kontakte os på telefon 71 99 21 44 eller på kontakt@familietestamente.dk