Ring til os mandag til torsdag 09.00 – 16.30 og fredag 09.00 – 16.00 på (+45) 71 99 21 44 eller skriv til os på kontakt@familietestamente.dk

  Ring til os mandag til torsdag 09.00 – 16.30 og fredag 09.00 – 16.00 på (+45) 71 99 21 44 eller skriv til os på kontakt@familietestamente.dk

Hvad er et forhåndssamtykke til uskiftet bo?

Ægtefæller med særbørn skal være særligt opmærksomme på, at den længstlevende ægtefælle kun kan sidde i uskiftet bo, såfremt førstafdødes børn giver samtykke hertil.

Hvad er uskiftet bo?

At sidde i uskiftet bo er en ret, der tilkommer ægtefæller. Når den ene ægtefælle går bort, kan den længstlevende ægtefælle overtage hele formuen, som førstafdøde efterlader sig, og dermed vente med at udrede arv til førstafdødes børn. Efterlader førstafdøde sig særbørn, kan længstlevende kun sidde i uskiftet bo, såfremt særbørnene skriftligt samtykker hertil.

Hvad er særbørn?

Har en ægtefælle et eller flere børn fra et tidligere forhold, bliver disse betegnet som særbørn. Disse særbørn skal give skriftligt samtykke til, at deres afdøde forælders ægtefælle kan sidde i uskiftet bo. Børn, som ægtefællerne har i fællesskab, betegnes fællesbørn, og disse skal ikke give samtykke til uskiftet bo.

Hvad er forhåndssamtykke til uskiftet bo?

Et forhåndssamtykke til uskiftet bo er en erklæring, hvorpå særbarnet forinden dødsfaldet giver uigenkaldeligt samtykke til, at deres forælders ægtefælle kan sidde i uskiftet bo. Det betyder bl.a., at særbarnet først vil modtage arv, når længstlevende enten skifter boet eller selv går bort.

Hvordan udarbejdes et forhåndssamtykke, og hvor opbevares det?

Et forhåndssamtykke er en erklæring, som udarbejdes. Erklæringen skal underskrives af det myndige særbarn samt begge ægtefæller. Er der flere myndige særbørn, skal alle særbørn hver underskrive en erklæring. Erklæringen er gyldig, når parterne har skrevet under, og herefter skal erklæringen hverken påtegnes af en notar, tinglyses eller underskrives af vidner.

Et forhåndssamtykke til uskiftet bo kan, når det er underskrevet af alle parter, blot opbevares derhjemme. Vi anbefaler dog altid at opbevare sådanne dokumenter steder, hvor det er sikkert, og hvor det vil være muligt nemt at finde.

Hvis et forhåndssamtykke til uskiftet bo ikke er indhentet inden dødsfaldet, hvad gør du så?

Et forhåndssamtykke til uskiftet bo er ikke afgørende for, at den længstlevende ægtefælle kan sidde i uskiftet bo. Et samtykke fra særbarnet kan også indhentes, efter den første ægtefælle er gået bort. Det kan dog være en særlig situation at stå i, både for særbarnet, som netop har mistet sin forælder, men også for den længstlevende ægtefælle, som har mistet sin partner. Derfor anbefaler vi altid, at der bliver indhentet et samtykke på forhånd.