Ring til os mandag til torsdag 09.00 – 16.30 og fredag 09.00 – 16.00 på (+45) 71 99 21 44 eller skriv til os på kontakt@familietestamente.dk

  Ring til os mandag til torsdag 09.00 – 16.30 og fredag 09.00 – 16.00 på (+45) 71 99 21 44 eller skriv til os på kontakt@familietestamente.dk

Testamente underskrivning

Livs- og behandlingstestamente

Livs- og behandlingstestamenter

Har du ikke oprettet et behandlingstestamente, vil lægerne som udgangspunkt gøre alt, hvad de kan for at holde dig i live eller genoplive dig. Derfor kan det være en god ide at få oprettet et behandlingstestamente, hvor dine ønsker er skrevet ned.

Med et behandlingstestamente er det muligt at meddele læger og pårørende om dine ønsker om livsforlængende behandling – eller et fravalg af behandling – i det tilfælde, at du ikke selv er i stand til at tage stilling, hvis og når situationen opstår.

Hvad er forskellen på et livstestamente og et behandlingstestamente?

Det blev muligt at oprette behandlingstestamenter den 1. januar 2019. Inden da kunne man lave et livstestamente, men med et livstestamente var mulighederne langt færre.

Livstestamenter kan ikke længere oprettes, men har du tidligere oprettet et, vil det som udgangspunkt fortsat være gældende. Dog kan man med fordel oprette et behandlingstestamente, så man kan være helt sikker på, at ens ønsker efterkommes.

Hvad kan du bestemme i et behandlingstestamente?Hvordan opretter man et behandlingstestamente?

Det er muligt at fravælge livsforlængende behandling i tre forskellige situationer:

  1. Hvis man er uafvendeligt døende. Det vil sige i situationer, hvor døden må forventes at indtræde inden for dage eller uger.
  2. Hvis man på grund af svær invaliditet, varigt vil være ude af stand til at tage vare på sig selv fysisk eller mentalt.
  3. Hvis en livsforlængende behandling kan føre til ens overlevelse, men hvor de fysiske konsekvenser af sygdommen eller af behandlingen vil kunne være meget alvorlige og lidelsesfulde.

Det er en god idé at give dine pårørende besked om, at du har oprettet et behandlingstestamente – men også din egen læge, således at det kommer til at fremgå af din journal.

Hvordan opretter man et behandlingstestamente?

Man kan oprette et behandlingstestamente digitalt på sundhed.dk. Herefter vil behandlingstestamentet blive opbevaret i et elektronisk register i Sundhedsdatastyrelsen, hvor sundhedspersonalet således har mulighed for at tilgå behandlingstestamentet, hvis det en dag skulle blive aktuelt. Behandlingstestamente kan også oprettes manuelt og indsendes til Sundhedsdatastyrelsen. Det er altid muligt at ændre eller tilbagekalde et behandlingstestamente.

Har du brug for rådgivning omkring et behandlingstestamente, eller et allerede oprettet livstestamente, så er vi her altid til at hjælpe. Kontakt os på 71 99 21 44 eller send en mail til kontakt@familietestamente.dk

Af jurist Katrine Lindgaard Pedersen